Bliv kontaktet

Giv os din kontaktinfo, så tager vi fat i dig.

Tømrerprisen

Formålet med tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle.

Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen.

Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet.

Tømrerprisen er på 150.000 kr.

Den kan uddeles hvert år og evt. opdeles.

Hvis priskomitéen ikke vurderer, at der er en egnet modtager, kan komitéen undlade at uddele prisen.

Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Mellemmer af priskomitéen

Jan Søndergaard

Ane Cortzen

Arkitekt, TV- og radiovært, skribent samt moderator og foredragsholder. 

Jan Søndergaard

Jan Søndergaard

Arkitekt og partner i KHR arkitekter, professor​

Lars Storr-Hansen

Henrik Dyssell

Oldemand i Københavns Tømrerlaug

Christian Oversø

 

Vindere af Tømmerprisen fra tidligere år

Tømrerprisen 2018 – Besøgscenter Hammershus Borgruin

Besøgscenter Hammershus Borgruin vinder Tømrerprisen 2018

Nogle gange lykkes alle led

En verdenskendt afdød arkitekt, der i 1971 tændte ambitioner på. Bornholms vegne /Hammershus

Borgruin om et nyt besøgscenter.

To nulevende arkitekter med de rigtige evner og visioner. Et ingeniørfirma, der evner at transformere de arkitektoniske ideer ind i det konstruktive.

En lokal entreprenør, der kan håndværket og tænker langsigtet.

En offentlig instans (Naturstyrelsen), der går i front for projektet.

En dedikeret fond – kapitalstærk og med visioner – der muliggør det hele.

​Resultat: Et overmåde vellykket besøgscenter, der tilfører nye muligheder og dimensioner i formidlingen af historien bag.

Nordeuropas største borgruin – Hammershus.

Bornholms turistattraktion nummer 1.

​”Der er tale om et meget indlevet forslag, der vidner om stor følsomhed og forståelse over for stedet, og som beskriver og udtrykker dette klart i forslaget. Byggeri og landskab samt bevægelsesforløbet i landskabet er overbevisende løst i ét sammenhængende greb, der lægger vægt på det oplevelsesmæssige i mødet med centeret og ruinen.”
uddrag fra dommerbetænkningen

Skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen, distrikt Bornholm:

”den her bygning udmærker sig ved, at man helst ikke skal kunne få øje på den”.

​Priskomiteen har valgt at give Tømrerprisen 2018 i deling mellem hovedentreprenøren – Nordbornholms Byggeforretning ApS – og rådgiverteamet, Arkitema Architects i samarbejde med professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniørfirma.

​Prisen gives for at lade bornholmske egetræer spille den synlige hovedrolle i det nye besøgscenter på en måde, så alle byggematerialer klæder hinanden og tilsammen danner et besøgscenter, der virker indbydende på gæsterne, og tilfører en lang række nye oplevelser for de besøgende.

Læse mere om Tømrerprisen 2018 HER

​Tidligere Vindere:

2017
2016
2015
2014
2012
2010
2009​

Besøgscenter Hammershus Borgruin vinder Tømrerprisen 2018
Besøgscenter Hammershus Borgruin vinder Tømrerprisen 2018

Vinder af Tømrerprisen 2017

Vinder af Tømrerprisen 2017 Danmarks Tekniske Universitet

Tømrerprisen 2017 blev onsdag d. 7. juni kl. 14.30 uddelt til Danmarks Tekniske Universitet sammen med arkitektteamet Rørbæk og Møller Arkitekter / Christensen & Co. Arkitekter for det nyopførte “Biosfæren”. Prisoverrækkelsen skete i Biosfæren – Bygning 202 på DTU

​Læs mere om Tømrerprisen 2017 HER.

​Formålet med Tømrerprisen er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel.

Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen. Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet.

Tømrerprisen er på 150.000 kroner

​Prisen er muliggjort via en donation fra Kirsten og Freddy Johansens Fond.

​Tidligere Vindere:

2016
2015
2014
2012
2010
2009​

 

Vinder af Tømrerprisen 2016

Vinder af Tømrerprisen 2016 Frilandsmuseet

Københavns Tømrerlaug har i dag belønnet Frilandsmuseet i Lyngby med Tømrerprisen 2016 for genopførelsen af Stenstruphuset.

​I 1684 opførte præsten i Stenstrup nordvest for Svendborg på Fyn huset som enkesæde for pastoratet.

​Huset lå ved siden af kirken og der blev efterfølgende bygget et tilsvarende hus på nabogrunden. Husene skulle tjene som legatboliger for præstens egen slægt og for præstekaldets enker – og fungerede som sådanne frem til 1905, altså i 220 år

I 1938 overdrog ejeren huset til Frilandsmuseet, som registrerede husets enkeltdele, skilte det og lagde det i depot. Det andet og tilsvarende hus ligger stadig i Stenstrup og er i dag fredet.

Læs mere om prisoverrækkelsen​​​

 

Vinder af Tømrerprisen 2015

Vinder af Tømrerprisen 2015

Oldermand Flemming Kjærgaard motiverede i sin tale for valget af de 3 prismodtagere – og sagde bl.a.:

”Københavns Tømrerlaug kan i år fejre 500-året for sin stiftelse. Derved er lauget Danmarks ældste organisation – eller om man vil institution inden for byggeerhvervet.

På den baggrund fandt Priskomitéen, at det havde god mening at benytte dette års prisuddeling til at signalere, at vi ikke kun er fortid og historie. Eller udtrykt på en anden måde: Når vi har været her så længe, kan det især forklares med, at vi i tømrerfaget op gennem tiden har formået at omstille og tilpasse sig os en omfattende materialeteknologisk udvikling.

Selv om der har været lange perioder, hvor træ som byggemateriale har spillet en mindre og mindre rolle, har vi i faget kunnet ”adapte” så mange nye materialer og udvikle den nødvendige faglighed, at vi stik imod alle odds er gået hen og blevet det største af de gængse byggefag. Prisen går derfor i år til hele 3 prismodtagere, der hver på sin måde har bidraget til nytænkning af træs anvendelse i byggeriet.”

​Læs her mere om prisoverrækkelsen og hvem der har modtaget Tømrerprisen 2015

Vinder af Tømrerprisen 2014 går til Rungstedgaard

Vinder af Tømrerprisen 2014 Rungstedgaard

Priskomitéen har besluttet, at Tømrerprisen 2014 skal tildeles de to hovedaktører bag opførelsen af hotelfløjen på Forsikringsakademiets kursus- og konferencecenter Rungstedgaard i Nordsjælland, arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og entreprenørfirmaet HP BYG.

Vinder af Tømrerprisen 2012 går til Kræftens Bekæmpelse

Vinder af Tømrerprisen 2012 Kræftens Bekæmpelse

Foto: Hejmdal i Aarhus udløser Tømrerprisen 2012 til Kræftens Bekæmpelse (Foto: Kræftens Bekæmpelse)​

14. november 2012: Kræftens Bekæmpelse modtager i dag Tømrerprisen fra Københavns Tømrerlaug. Prisen, der er på 150.000 kr., bliver overrakt af oldermand Flemming Kjærgaard til administrerende direktør Leif Vestergaard Pedersen som anerkendelse af de bygningsmæssige kvaliteter i Kræftens Bekæmpelses rådgivningscenter Hejmdal i Aarhus. Centret er designet af den kendte amerikanske arkitekt Frank Gehry i samarbejde med Cubo Arkitekter.

​Læs mere om Tømrerprisen 2012 HER.

Priskomiteen udtrykker samtidig anerkendelse af Kræftens Bekæmpelses Projekt Livsrum, som omfatter opførelsen af syv nye kræftrådgivningscentre i Danmark.

“Komiteen har noteret, at de første af de syv centre anvender træ i udpræget grad, og vi ønsker med Tømrerprisen 2012 at tilskynde til, at samtlige syv centre vil få træ som et gennemgående byggemateriale.”

Det siger tømrerlaugets oldermand, Flemming Kjærgaard.

Administrerende direktør Leif Vestergaard Pedersen, Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over prisen og understreger hensigten om at bygge i træ:

“Rammerne i rådgivningscentrene skal være lyse og imødekommende. Derfor er det vigtigt for os, at netop træ er et vigtigt element i kræftrådgivningerne. Træ signalerer varme, og det er dejligt, at kvaliteterne ikke blot bliver bemærket af kræftpatienterne, men også af fagfolk, som sætter pris på godt byggeri… Bogstaveligt talt.”

Tømrerprisen er etableret på grundlag af donationer fra Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Henvendelse om denne meddelelse: Oldermand Flemming Kjærgaard, 23 24 38 80
Administrerende direktør Leif Vestergaard Pedersen, 35 25 75 01

Læs mere på:
cancer.dk
livsrum.dk​

Vinder af Tømrerprisen 2009 – Byggeri i verdensklasse

Vinder af Tømrerprisen 2009 Klubhuset til The Scandinavian Golf Club

Farum, 28. oktober 2009:

Henning Larsens Architects modtog i dag sammen med tømrer- og snedkerfirmaet Jakon Tømrerprisen 2009. Prisen, der er på i alt 150.000 kr., blev uddelt af Københavns Tømrerlaug i den bygning, der har udløst prisen: Klubhuset til The Scandinavian Golf Club. Huset og golfanlægget ligger på den tidligere Farum Kasernes øvelsesterræn, hvor golfarkitekten Robert Trent Jones Jr. har skabt to 18 hullers baner i international klasse.

Formanden for priskomiteen, oldermand for Københavns Tømrerlaug Flemming Kjærgaard, motiverede valget således:

”Med arkitekt Søren Øllgaard i spidsen har Henning Larsens tegnestue designet et mesterværk, som ligger et sted mellem Frank Lloyd Wrights supervillaer og den funktionelle skandinaviske arkitektur. Klubhuset er med store udkragninger, dristige linjer og en kombination af få, men udsøgte materialer en nydelse at beskue og at opholde sig i. 

Jeg vil gerne takke Søren Øllgaard og hans hold fra Henning Larsen Architects for, at de med dette hus har levet op til de høje krav, som skal opfyldes for at modtage Tømrerprisen.”

Prisen uddeles i år for første gang og er blevet mulig takket være en donation fra Kirsten og Freddy Johansens Fond.

​Projektleder Teddy Pedersen modtog den anden halvdel af prisen på Jakons vegne og fik disse ord med på vejen af oldermand Flemming Kjærgaard:

​”Du kan sammen med dit hold se tilbage på en usædvanligt krævende opgave, som er udført med præcision og sans for både detalje og helhed. I har fået lov at arbejde med ædle materialer – med de muligheder og de forpligtelser, det giver. I har skabt et hus, der i mange år fremover vil stå som et monument over det bedste, dansk håndværk kan præstere.”​​

Søren Øllgaard
MAA Arch.

Creative Manager Nordic, Henning Larsen Architects

Teddy Pedersen
Projektleder

Jakon A/S

Creative Manager Nordic, Henning Larsen Architects

Læs mere om Tømrerprisen 2019 HER.

Indstil et projekt til Tømrerprisen her:

DI Dansk Byggeri

Seneste nyheder

RSS Nyhedsbrevsfeed

~

Login for medlemmer