Bliv kontaktet

Giv os din kontaktinfo, så tager vi fat i dig.

Sidste nyt og arkiv

Vagtskifte i Københavns Tømrerlaug – Ny oldermand valgt på årets laugssamling

Danmarks ældste håndværkerlaug – Københavns Tømrerlaug – har netop afholdt den årlige ordinære Laugssamling, 20. april 2023. Lauget er nu imponerende 507 år gammelt. Men trods den høje alder, så er der masser af liv i vores gamle laug, der på årets samling igen kunne byde nye medlemmer velkommen – en af de gamle traditioner, der holdes i hævd den dag i dag. I år blev der taget 15 nye medlemmer i ed som laugsbrødre. Blandt de nye medlemmer er der for anden gang i laugets historie en kvinde, så ordet laugsbrødre har fået en ny betydning og må tilføjes M/K. Det høje antal nye medlemmer er samtidig et tegn på, at der er værdi i et medlemskab af Københavns Tømrerlaug.

Nye laugsbrødre

Et andet af de faste elementer i laugssamlingen er valg af oldermand og bisiddere – i nysprog vil man sige bestyrelsesformand og bestyrelsesmedlemmer. Der er tradition for at både bisiddere og oldermand ikke sådan skiftes ud i tide og utide, men bliver en årrække. I år var der et planlagt ”vagtskifte” på pladsen som Oldermand, idet Henrik Dyssell efter eget valg trådte tilbage som oldermand og overlod pladsen til Michael Bach Sørensen (tidligere viceoldermand), der blev valgt som ny oldermand. Som ny bisidder blev Ronni Svart valgt.

Henrik og Michael

Laugssamlingen indeholdt også en beretning fra afgående Oldermand Henrik Dyssell om det forgangne år. Bl.a. om erhvervets vilkår i hovedstadsområdet, samt om de nyligt indgåede nye overenskomster og deres betydning for laugets medlemmer fremover. Henrik Dyssell efterlyste i sin tale en genindførelse af Håndværkerfradraget og lovede også, at lauget har det højtprioriteret at arbejde for mere træ i byggeriet – og mere bæredygtigt byggeri, så målsætningerne for 2030 kan indfries. Michael Bach Sørensen, der er mangeårigt medlem og har været bisidder/viceoldermand i en årrække, sagde i sin tale ved den efterfølgende middag, at arbejdet i lauget bestyrelse altid har foregået i et fællesskab, så der kommer ikke de store ændringer i kurs og strategier og visioner – de er sat i et enigt forum. Michael er beæret over valget som ny oldermand og ser frem til at arbejde sammen med den nyvalgte bestyrelse og takkede forsamlingen for valget.

Københavns Tømrerlaug indsamler omkring 2.000 stykker elværktøj til Ukraine

Ukraine har brug for mere end krudt og kugler – der mangler også værktøj til genopbygningen.

Den over 1 år lange krig i Ukraine har forårsaget ufattelige store ødelæggelser på bygninger. Herhjemme kan vi knapt begribe omfanget af ødelæggelserne, som vi dagligt læser eller hører om i medierne. Hver gang en bygning rammes af granater, går der ikke mange timer efter at ildslukning og redningsarbejde er tilendebragt, før et sjak frivillige ukrainere går i gang med at gøre bygningen beboelig eller funktionsdygtig igen.

Der findes tusindvis af sådanne sjak over hele Ukraine, fortæller parret Olga Rubarchuhk og murermester Jens Madsen fra Nordsjælland. Olga er født i det vestlige Ukraine og kom for en del år siden til Danmark. Mange af mændene i Olgas familie deltager aktivt i krigen mod russerne, eller afventer indkaldelse.

Jens fik ideen til indsamling af værktøj til Ukraine, fordi de gennem Olgas store familie ved, at der mangler værktøj. Jens Madsens ide kom Københavns Tømrerlaug for øre, og hurtigt fik Oldermand Henrik Dyssell sendt en mail ud til medlemmerne, hvor der lige så hurtigt kom svar tilbage: Naturligvis hjælper vi Ukraine, hvor vi kan!

I løbet få dage har Henrik Dyssell koordineret indsamlingen i lauget, og fået hele 3 læs brugt – men funktionsdygtigt elværktøj – afleveret til Olga og Jens, der står for koordineringen og levering af værktøjet.

Fra venstre ses Jens Madsen, Olga Rubarchuhk og Oldermand Henrik Dyssell
Foto: Fra venstre ses Jens Madsen, Olga Rubarchuhk og Oldermand Henrik Dyssell

Her ses ca. 1/3 af det indsamlede værktøj – ialt 3 læs blev der afleveret
Foto: Her ses ca. 1/3 af det indsamlede værktøj – i alt tre læs blev der afleveret

Zoolab er vinder af Tømrerprisen 2022

Tirsdag den 8. november blev Tømrerprisen 2022 overrakt til Arkitekt Claus Pryds og Direktør for Københavns Zoologiske Have Jørgen Nielsen for Zoolab ved en hyggelig reception. Stort tillykke.

Prisen gives, fordi bygherre og arkitekt i forening har formået at løse opgaven, så funktion, arkitektur og beliggenhed spiller sammen på en yderst vellykket måde.

Læse mere om Tømrerprisen 2022 her.

Se siden med tidligere vindere her.

Kulturnat 2022 – Københavns Tømrerlaug var med

Københavns Tømrerlaug var med på Kulturnatten den 14. oktober. Både på Træsektionens stand i DI-Huset men også med egen stand i Moltkes Palæ, hvor Haandværkerforeningen havde slået dørene op til det smukke palæ.

Det var stor interesse for vores stand i Moltkes Palæ, hvor folk kunne møde oldermanden og nogle af vores medlemmer. Gæsterne kunne høre om faget, om Københavns Tømrerlaugs historie og vores traditionerne, og så kunne både børn og voksne slå søm i. Det var meget populært.

Fotos: Haandværkerforeningen


 

 

 

 

 

 

 

12 nye laugsbrødre i Københavns Tømrerlaug

Den 21. april kunne Københavns Tømrerlaug byde 12 nye laugsbrødre velkommen i lauget ved den ordinære laugssamling, der heldigvis igen kunne afholdes i Moltkes Palæs smukke rammer. En hyggelig aften.

Velkommen til

Alexander Gröntved Ebert (Tømrermester Ebert),

Anders Mainz (Anders Mainz ApS),

Andreas Tofte Jørgensen (Dansk Tagkompagni),

Finni Nielsen (Finni Byg),

Henrik Tvilling (Wood Entreprise ApS),

Michel Jensen (Lafuco A/S),

Mikael Køppen Mattsson (Køppen Tømrer/Snedker),

Mikkel Marcussen (Marcussen ApS),

Nickie B. Carlsson (Bygmesteren Entreprise ApS),

Nicklas Bach (Anders Mainz ApS),

René Andersen (Tømrermester Andersen og Søn ApS) og

Ulrik Eghave (Eghave Tagdækning ApS).

Syv vandrende tømrersvende fra Tyskland

Københavns Tømrerlaug fik onsdag den 23. marts 2022 fint besøg – Syv vandrende tømrersvende fra Tyskland, der var på vej sydpå efter at have deltaget i et årsmøde for vandrende svende i København i weekenden.

Syv vandrende navere fra Tyskland

Julefrokost 2021 i Københavns Tømrerlaugs Seniorklub

Torsdag den 9. december holdt Københavns Tømrerlaugs Seniorklub julefrokost i Naverkælderen med god mad og bankospil. 1 nuværende og 2 forhenværende laugssekretærer kom på besøg.

Stiftelsesfest – 506 år

I lørdags – den 4. december – fejrede Københavns Tømrerlaug sin 506 års fødselsdag: Stiftelsesfesten.

Traditionen tro blev stiftelsesdagen fejret med gallamiddag i Moltkes Palæ. Her var indbudt medlemmer med ledsagere, repræsentanter fra Laugene, samarbejdspartnere samt en række særlige gæster.

Det var en rigtig festlig og fornøjelig aften.

Tillykke til medalje- og legatmodtagerne fra efteråret 2020 og foråret 2021

Haandværkerforeningens traditionelle medaljeoverrækkelse gik her i efteråret blandt andet til 3 lærlinge, der er uddannet hos nogle af Københavns Tømrerlaugs tømrermestre.

Stort tillykke til Nikolaj Dehlsen Toxværd (uddannet hos SKP Tømrer og Snedker ApS), Michael John Søderberg (uddannet hos Tømrer- og Snedkerfirmaet Poul Hvitved ApS) og Christoffer Zwinge (uddannet hos Einar Kornerup A/S) for flotte sølvmedaljer fra Haandværkerforeningen København og legater fra Københavns Tømrerlaugs Lærlinge-, Uddannelses- og Legatfond ved medaljeuddelingen på Københavns Rådhus den 28. september 2021.

 

Nikolaj Dehlsen Toxværd bukker for Dronning Magrethe

Nikolaj Dehlsen Toxværd, Tømrer. Sølvmedalje. Legat fra Københavns Tømrerlaugs Lærlinge- Uddannelse- og Legatfond. Uddannet hos SKP Tømrer og Snedker ApS.

 

Michael John Søderberg bukker for Dronning Magrethe

Michael John Søderberg, Tømrer. Sølvmedalje. Legat fra Københavns Tømrerlaugs Lærlinge- Uddannelses- og Legatfond. Uddannet hos Tømrer- og Snedkerfirmaet Poul Hvitved ApS.

 

Christoffer Zwinge bukker for Dronning Magrethe

Christoffer Zwinge, Tømrer. Sølvmedalje. Legat fra Københavns Tømrerlaugs Lærlinge- Uddannelses- og Legatfond. Uddannet hos Einar Kornerup A/S.

Laugets skovtur gik i 2021 til Sagnlandet i Lejre

Vi fik en fantastisk spændende rundvisning i Kongehallen i Sagnlandet i Lejre, hvor vi så imponerende tømrer- og snedkerarbejde. Derefter stod den på en lækker frokost i Fasaneriet – også i Lejre. Der var masser af fasaner – ikke på frokostbordet men lige uden for restauranten. Efter frokosten afviklede vi vores traditionelle konkurrencer – stort tillykke til vinderne.

Tilbage i Nyhavn bød Oldermanden på et glas.

 

DI Byggeri

Seneste nyheder

RSS Nyhedsbrevsfeed

~

Login for medlemmer